Civilek levele a fővárosi jelölteknek


Számonkérhető döntéshozókat a Zöld Budapestért!

www.szbd.hu


…....
a 2019. évi budapesti önkormányzati választások ….-jelöltje

 

Tisztelt ….-jelölt Asszony/Úr!

Amint azt nemzetközi kutatások sora igazolja, a magas fokú bizalom egy társadalomban rendkívül előnyösen hat az ország fejlődésére és környezeti állapotára, és ez különösen vonatkozik a politikusok iránti bizalomra. Ezzel szemben világjelenség, hogy  a választópolgárok nem bíznak a megválasztott képviselőikben. Sajnos ez a helyzet Magyarországon is: az Eurobarometer 2016 őszén végzett felmérése szerint az hazánkban a választópolgároknak mindössze 17 százaléka bízik a politikai pártokban.

A politikusok iránti bizalomhiány egyik fő oka a következő. Annak érdekében, hogy győzzenek a választásokon, a különböző pártok és politikusok egymásra licitálva igyekeznek egyre nagyobbat, egyre többet ígérni. A tapasztalatok szerint azonban választások után hatalomra kerülők gyakran nem tartják be az ígéreteiket, sőt az sem ritka, hogy azokkal ellentételesen cselekszenek. (Esetenként még a legjobb akaratuk ellenére sem tudnák ígéreteiket betartani, mivel azok teljesen irreálisak.)

Számos civil szerveződés (ld. https://szbd.hu/#kezdemenyezok) közös kezdeményezést indított ennek a sajnálatos helyzetnek megváltoztatása érdekében. Kérjük Önt, járuljon hozzá a kezdeményezés sikeréhez azzal, hogy aláír egy egyoldalú címzett kötelezettségvállalási nyilatkozatot, amelyben jogilag kötelezi magát, hogy a 2019. évi budapesti önkormányzati választásokon történő megválasztása esetén minden Öntől telhetőt meg fog tenni választási ígéreteinek megvalósítása érdekében. Készítettünk egy nyilatkozattervezetet (https://szbd.hu/nyilatkozat/), valamint leírtuk (https://szbd.hu/ajanlasok/), hogy a kezdeményező civil szerveződések mit várnak el Öntől megválasztása esetén. Ez utóbbiak természetesen csak ajánlásoknak tekinthetők, az Ön vállalásait nyilvánvalóan Ön határozza meg.

Kérjük, hogy válaszát, illetve a nyilatkozatát (miután kinyomtatta, aláírta és beszkennelte vagy lefényképezte) a melléklettel együtt szíveskedjék részünkre mielőbb eljuttatni a zoldbudapest@szbd.hu címre. Válaszát nyilvánosságra fogjuk hozni a szbd.hu honlapon, illetve a kezdeményezésben résztvevő civil szerveződések honlapjain és Facebook-oldalain, és a sajtót is tájékoztatjuk róla.

A kezdeményező civil szerveződések nevében előre is köszönöm a szíves válaszát.

Üdvözlettel:

.....

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website