Egy főpolgármester-jelölt ma aláírta a civilek követeléseit

Elsőként Karácsony Gergely írta alá azt a nyilatkozatot, amely alapján akár bíróság előtt is felelősségre lehet majd vonni, ha főpolgármesterré történt megválasztása esetén nem tesz meg minden tőle telhetőt egy élhetőbb, egészségesebb Budapest megteremtése érdekében. A mai nappal történt aláírás a „Számonkérhető döntéshozókat a Zöld Budapestért!” kampány egyik eredménye.

A kampányt kezdeményező huszonhárom civil szerveződés arra kéri az októberi önkormányzati választásokon induló jelölteket, hogy írjanak alá jogilag számonkérhető nyilatkozatot: megválasztásuk esetén minden tőlük telhetőt megtesznek a választási ígéreteik betartására. A civil szervezetek egyúttal eljuttatják az általuk egyhangúan elfogadott, 25 pontból álló követeléseiket a jelölteknek, kérve őket, hogy ezek megvalósítását segítsék elő.

„Örülünk, hogy már van olyan főpolgármester-jelölt, aki aláírta a nyilatkozatot és elfogadta civilek követeléseit. Bízunk abban, hogy pártállástól függetlenül a többi főpolgármester-jelölt, valamint a kerületi polgármester- és képviselő-jelöltek is követik majd a példáját” – fejezte ki a civilek reményét Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

„A szakmai köröktől származó adatok szerint az elmúlt 10 évben körülbelül 33 százalékkal nőtt az asztmás gyermekek száma Budapesten. Egyre több a megbetegedés és az elhalálozás a rendkívüli nyári kánikulák miatt is. A szennyezett levegő a légzőszerveken keresztül közvetve, az extrém hőség pedig közvetlenül, elsősorban a szív- és keringési rendszert károsítja, ezért haladéktalanul lépni kell a szennyezés csökkentése érdekében” – állapította meg Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke.

A civil szervezetek mindenekelőtt a fák, a zöldterületek fokozott védelmét, a zöldfelületek jelentős bővítését követeljük. A fák amellett, hogy kiszűrik a légszennyező anyagokat, felüdülést, hűsölést is nyújthatnak a nyári hőségben. A növényzet és az egyéb utcai tereptárgyak között akár 50 Celsius fok különbséget is tapasztalhatunk: előfordul, hogy míg egy fával borított területen a talaj hőmérséklete 20 fok, egy álló autó motorházteteje a tűző napon 70 fokra is felmelegszik, kályhaként fűtve a környezetét.

Civil szervezetek a korábbi választások alkalmával már számos alkalommal éltek hasonló kezdeményezéssel. Ennek eredményeként például 2006-ban Tarlós István főpolgármester-jelöltként írt alá szerződést civil szervezetekkel.

A civil szerveződések várják a további civil szervezetek csatlakozását a kezdeményezéshez és a fővárosi lakosok támogatását.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website