ELŐZMÉNYEK


A hazai és külföldi civil szervezetek évtizedes gyakorlata, hogy egy választás előtt megkérdezik a jelölteket, milyen álláspontot képviselnek egy-egy témában, illetve leírják nekik, mit várnak el tőlük megválasztásuk esetén. Arra is voltak példák, hogy képviselőjelöltek jogilag kötelező nyilatkozatot tesznek.

A fent leírtakhoz hasonló – és részben sikeres – kezdeményezés már 2014-ben és 2018-ban is megvalósult az országgyűlési választások alkalmából.

A 2014. évi országgyűlési választások előtt 61 környezet- és természetvédő civil szervezet fogadott el állásfoglalást arról, hogy mit várnak el a képviselőjelöltektől megválasztásuk esetén. (A 2018. évi országgyűlési választásokat megelőzően egy hasonló állásfoglalást fogadott el a Zöld Civil Szervezetek Országos Találkozója.) Ezt követően a civil szervezetek megkerestek számos képviselőjelöltet, felajánlva nekik, hogy írjanak alá a jogilag kötelező nyilatkozatot. Ezt közülük többen meg is tették.

A 2018. évi országgyűlési választások alkalmával szélesebb körű civil összefogás alakult ki, amelyben környezetvédő szervezetek mellett szociális, oktatási, női érdekérvényesítői és más civil szervezetek (sőt egy szakszervezet is) is részt vettek. A kezdeményező civil szervezetek 12 pontban fogalmazták meg elvárásaikat, amelyek egy részletes háttértanulmányonalapultak. A vonatkozó kötelezettségvállalási nyilatkozatot mások mellett három parlamenti párt miniszterelnök-jelöltje is aláírta. A kezdeményezés Facebook-oldala 678.157 embert ért el, az aktivitások száma (hozzászólások, megosztások stb.) száma pedig 14.283 volt. A hozzászólások közül egyetlen egy sem bírálta a kezdeményezést, és mindössze ketten voltak, akik a megvalósíthatóságával kapcsolatban fejezték ki kétségüket (ezekre meggyőző módon tudtunk válaszolni). Mindez azt mutatta, hogy a kezdeményezés komoly népszerűségnek örvendett egyes pártok és a lakosság széles körében is. (Ugyanakkor a szervezési és adományszerzési munka rendkívül elhúzódott, és így csak nagyon kevés idő maradt az érdemi kommunikációra, például a Facebookon történő meghirdetésre szinte csak a választás előtti napokban került sor.)

A 2014. évi önkormányzati választások alkalmával „Tour de Voks 2014” elnevezéssel rendezett felvonulást a Magyar Kerékpárosklub a Levegő Munkacsoport közreműködésével. Több száz aktivista kereste fel a főváros különböző pontjain a főpolgármester-jelölteket, és átadták nekik a Kerékpárosklub javaslatait tartalmazó 10 oldalas kiadványt és a Levegő Munkacsoport 229 pontban megfogalmazott ajánlásait .

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website